Project

Onze droom was om aan het water te wonen. En welke plek is daarvoor meer geschikt als het Venetie van Nederland; Giethoorn.
Maar naast de droom om aan het water te wonen, hadden we nog een droom; het ontwerpen en bouwen van ons eigen huis. Een huis dat door vernieuwende bouwtechnieken goedkoop te bouwen is, en door hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en andere maatregelen, bovendien energieleverend is. 

Geen gemakkelijk plan van twee dertigers met vijf kinderen en ieder een eigen bedrijf..! Maar, we houden van een uitdaging, dus begin 2012 begonnen we ons avontuur.

Het begon met het zoeken naar een stuk grond. Dit stuk grond hadden we snel gevonden, maar er stond nog een huis op. Een oude boerderij en veel oude schuren. Schuren die waren gebruikt voor de agrarische activiteiten die er vroeger werden uitgevoerd. Het nadeel van dit stuk grond was dat het nog steeds een agrarische bestemming had. Een extra moeilijkheid bij het verkrijgen van een vergunning voor de bouw van een woonhuis.

De inspiratie voor het ontwerp van de woning vonden we in een schuurwoning die ergens in Nederland was gebouwd. Simpele bouw, strakke heldere lijnen en vormen, en veel ruimte. Hier zijn we op gaan varieren en met behulp van architectenbureau Paul de Ruiter zijn we tot een ontwerp gekomen. Een ontwerp waarbij de vorm bijdraagt aan zijn energieleverende functie.

Bij het zoeken naar subsidie voor een sedumdak, bleek er vanuit de gemeente Overijssel subsidie te zijn voor een pilotproject voor een energieleverende woning. Deze uitdaging wilden we graag aangaan en ons project is uitgekozen!