Zonnepanelen

De enige vorm van energie die de woning daadwerkelijk kan leveren is elektrische energie. Dit zullen wij opwekken door middel van zonnepanelen.

Bij het ontwerp van de woning is rekening gehouden met een zo gunstig mogelijke toetreding van zonlicht om zo maximaal te profiteren van de zonnewarmte zonder dat er oververhitting in de woning ontstaat. 
De dakhoek aan de zuidzijde is om het rendement van de zonnepanelen te optimaliseren op 36 graden gezet en in de woning is gekozen voor een hoge open ruimte met ramen op de noordzijde om tijdens warme dagen de woning met behulp van natuurlijke trek te kunnen ventileren (spoelen). Door de keuze van een hoog plavond in combinatie met het lang gestrekte dakvlak onder 36 graden is er relatief veel m3 woning inhoud in verhouding tot het vloer oppervlak dat er bruikbaar is.

We hebben voor de zonnepanelen van Solar Frontier type SF170-S gekozen. Dit zijn zwarte filmpanelen dus dus dunner zijn als de standaard panelen. Dit omdat de hoogte van het paneel moet uitlijnen met de hoogte van het hout dat op het dak komt.

We hebben 58 panelen die voor een opbrengst gaan zorgen van 9860 kWp op jaarbasis. Dit is erg veel, maar we hebben natuurlijk een groot gezin en we willen leverend zijn. Mocht het in de toekomst veel teveel blijken, dan kunnen we altijd nog eslissen om een electrische auto te gaan rijden en die  op te laden met onze eigen energie ;-)


Koelcircuit onder zonnepanelen

Om het rendement van de zonnepanelen te verhogen hebben we besloten een koelcircuit aan te leggen onder de zonnepanelen. Het water uit dit circuit houdt de temperatuur van de zonnepanelen laag waardoor het rendement omhoog gaat. Mooi bijkomend voordeel is dat we het verwarmde water opslaan in onze boilers (2 keer 175 liter) zodat we tijdens zonnige dagen ook direct warm tapwater hebben.