Kantoor ook verhuisd!

Gepost 12/12/2016

De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt om ook het kantoor te kunnen verhuizen. Muren zijn afgerwerkt en gesausd, plafond en verlichting zit erin. De puntjes moeten nog op de i, maar er kan warm gewerkt worden en dat was even het belangrijkst. 

Nu nog even doorpakken met de laatste spullen verhuizen uit het oude huis en dan kan het plat!

Lees de rest van deze post »

Verhuisd!

Gepost 10/10/2016

Eindeljik!!! We wonen er! We hebben heeeel hard gewerkt de afgelopen maanden. Ik neem jullie mee in vogelvlucht..

- Alle muren zijn gestuct! (nou, nog niet alle.. de tweede wc moet nog, en er moeten nog heel wat muren worden afgewerkt. Het stucken is wel gedaan, maar pietluttig als we zijn willen we het graag écht glad en strak, dus hebben we veel wanden nog geschuurd en moet er nog een laatste laagje finish pasta op.

- Alle slaapkamers zijn gespoten (Deels zelf gedaan, niet echt een aanrader, deels door een schilder gedaan.) en de plinten zitten erop, gekit en wel. Alle plafonds zitten erin met spotjes dus er is zelfs licht! Alle andere wanden in het huis moeten nog gesausd, en de plinten afgekit.. en alle kozijnen geverft.. (kortom nog een reuze verf-klus)

- De meeste plafonds zitten erin. We hebben voor houtwolcementplaten gekozen vanwege de akoestiek en de kosten. We hebben enorme oppervlaktes en hoge ruimtes en deze platen zijn hier fantastisch voor. Voordeel is ook dat mochten we extra lichtpunten willen o.i.d. dan haal je gewoon een plaatje weg en schroef je hem weer terug. 

- We hebben een keuken. De kastjes hebben we laten maken door Eeserhout en als aanrecht hebben we na heel lang zoeken uiteindelijk gekozen voor warmgewalst RVS. Superpraktisch, anders dan anders en omdat je een dunne plaat kan gebruiken(in ons geval 6 mm) lijkt het bijna of je aanrecht zweeft. Prachtig! De spoelbak hebben we er gewoon ondergelijmd en de uitparingen voor de kookplaat en kraan hebben we mee laten snijden door het snijbedrijf. Alle frontjes van de keuken zitten er nog niet op, maar de lades hebben we al wel in gebruik. 

- We hebben een badkamer. Welliswaar zonder deur (deze moeten allemaal nog gemaakt) maar alle tegels zitten erop, we hebben een toilet en we kunnen douchen. Watafels en bad moeten nog, evenals alle muren die nog afgewerkt moeten worden, maar de basis is er.

- Naar de speelvide hebben we een eiken trap gemaakt. Simpel en mooi, maar nog bedekt met stucloper omdat we de muur bij de trap nog moeten afwerken. 

- Zonnepanelen en warmtepomp draaien! Op een zonnige dag produceren we tussen de 7 en 9 kw. Zelfs nu in oktober zit je nog zo op 8 kw als de zon doorkomt. Super! Vanaf het moment dat de panelen erop liggen wekken we al veel meer op dan dat we gebruiken. Energieleverend zijn we dus al ruim! Door de hoge isolatie is de verwarming nog niet aangegaan in huis. Als 's ochtends de zon schijnt, komt hij in deze tijd van het jaar onder de overstek van het dak door waardoor hij de vloer opwarmt. De betonnen vloer is een enorme buffer en geeft de warmte gedurende de hele dag weer langzaam af.. Het resultaat is een heerlijke constante temperatuur. Zelfs met hoogzomer en de puien allemaal open was het binnen nog heerlijk koel :-)

- Voor de huiselijkheid en een beetje beschutting hangen de gordijnen in de slaapkamers en woonkamer. Bij de overige ramen moeten de rails nog worden opgehangen. 

- De meeste spullen zijn verhuisd. Iedere keer dat we naar het oude huis lopen nemen we wat mee terug en stukje bij beetje wordt het oude huis steeds leger en het nieuwe steeds voller. Niet altijd handig omdat we nog niet helemaal gereed zijn met alle kastruimte. 

In de komende weken wordt de grindbak rondom het huis gemaakt en hopelijk een stuk bestrating. Dat zou heerlijk zijn, want het is wel een hele zanderige bedoening met iedereen die steeds naar binnenloopt vanuit de zand en modderbende buiten..

Ook staat het kantoor afmaken op het programma want het is fijn als we dat ook kunnen verhuizen..

Lees de rest van deze post »

Druk

Gepost 20/01/2016

Enorm druk hebben we het de afgelopen tijd. Een huis bouwen met kids om je heen en een bedrijf is een lastige combinatie. Het komt dus vooral op de avonduren aan en de weekenden. We vorderen dus niet zo snel als we zouden willen, maar met elke keer een klein beetje kom je toch steeds een stukje verder.

Zo zijn we eindelijk dicht. We hebben na de 5de  foute leverpoging van Pilkkington (de glasleverancier) maar glas erin gezet wat niet goed was. Over het hele verhaal kun je ondertussen bijna een boek schrijven, maar voorlopig zijn we dus even dicht. Hoewel nog niet helemaal want alle deuren die we hadden moesten er weer uit omdat alles was opgezwollen door al het water. 

We hebben het hele wtw systeem aangelegd. We hebben 15 afzuigpunten en 5 inblaaspunten. We hebben gekozen voor een Orcon WTW systeem. De afwegingen die we hebben gemaakt kun je lezen bij de maatregelen

We hebben bijna de zonnepanelen erop.. Om op het dak te kunnen moesten we eerst het grondhout erop maken zodat we daarop naar boven konden lopen. Dit hebben we gedaan met waxed wood hout van Foreco. We hebben de rails van Tritec gebruikt om de zonnepanelen op te gaan bevestigen. Omdat we de zonnepanelen in lijn willen leggen met het hout op het dak, moesten we een zo laag mogelijk montagesysteem hebben voor de zo plat mogelijke zonnepanelen. Onder de zonnepanelen hebben we vervolgens tyleen buis gelegd in twee lussen. Meer hierover lees je ook bij de maatregelen. Als het weer het nu toelaat hopen we komend weekend eindelijk de zonnepanelen erop te gaan leggen.

We hebben toch besloten de binnenzijde van de sandwichpanelen na te isoleren met vlas. DIt voor de akoustic en een iets betere regeling van de vochthuishouding. Vlas heeft de eigenschap vocht op de slaan en weer af te geven als het nodig is. Het zijn nogal oppervlaktes die we moeten doen en niet op een gemakkelijke hoogte. In de woonruimte zit het schuine dak op zo'n 4 meter hoog dus dat is een hele hoop gesleep met je ladder :-). 

En zo zijn er nog heeeel veel dingen die we in de tussentijd doen.. afpurren langs de kozijnen, badombouw maken, klieren met het leidingwerk, binnenkozijnen afplamuren en gronden, plinten zagen, laatste electrakabels trekken, trap maken, omheining vide maken, gipsen... 

Lees de rest van deze post »

Glas.. die verdient een eigen blog

Gepost 16/09/2015

Dakraam
Helaas hier ook weer grote tegenslag. Bij de levering van de dakramen ging het al mis.. het grootste raam was in spiegelbeeld geleverd. En het plaatsen van de ramen was ook geen simpel karwei. Met een kraan van Kors, veel wind en verschillende pogingen met verschillende diktes glasband, zwelband en heeeeeeeel veel polymax kit, is het dan toch gelukt. Alleen hebben we uiteindelijk 12 weken(!!) moeten wachten tot we het dakraam dicht konden maken.

Geleverd glas
En dan het glas voor de rest van de kozijnen. Helaas verliep dit nog vele malen rampzaliger. De grote ruiten waren zo zwaar dat de gewone kraan ze niet aan de andere kant van de woning kon krijgen. Hiervoor moesten we dus een enorme 12 tons kraan laten komen om de glasbokken met de ruiten over het huis te tillen. Omdat er veel ruiten op de bok stonden en ook nog verkeerdom en ondersteboven kwamen we er pas op de dag van plaatsing achter dat de grote ruiten in spiegelbeeld waren geproduceerd. Balen!!! Het koste enorm veel tijd om alles om de stapelen en de ramen die wel paste te kunnen plaatsen. Helaas hadden de ruiten die wel paste slingerende profielen en randen met verschillende diktes. Ook de ramen voor de slaapkamers paste gelukkig wel, maar ook daar zaten verschillende beschadigingen op de randen en bij een ruit was er zelfs een enorme schilfer af. Ook heeft een ruit een seal waar een lek in zit. 

Verlijming..polymeer op siliconen hecht niet!
En als klap op de vuurpijl.. al onze ruiten zijn verlijmd. Het buitenblad is groter als het binnenblad zodat aan de buitenkant slechts glas te zien is en geen kozijn. De overlappen zijn zwart gemaakt en deze zitten tegen het kozijn aan gelijmd. We hebben dit gelijmd met zwarte polymeerkit, dezelfde als waar we de dakramen mee hebben geplakt. Groot was onze schrik dan ook toen we na een dag merkten dat de ruiten helemaal niet vast zaten. Meteen de fabrikant van de kit gebeld, maar deze zeiden dat de droogtijd langer kon duren omdat het tussen glas en hout verlijmd zat. Maar toen het een paar dagen later nog niet vast zat, sloeg de schrik ons helemaal om het hart. Wat bleek? De fabrikant had de overlappen zwart gemaakt met siliconenkit. En siliconenkit hecht vrijwel nergens op. Ojee..En toen begon de zoektocht. Er zou een kit van dow corning zijn die wel zou moeten hechten op siliconen, maar ook na een aantal proefjes blijkt dit niet vast genoeg te zitten dat je er met een gerust hart je ruit mee vast plakt. Ook zijn we nog steeds met de leverancier van het glas in conclaaf over de ruiten met beschadigingen. We hebben enorm veel kosten gemaakt ondertussen aan kraan, kraanhuur, een dag plaatsen, manuren. Nergens woren we tegemoet gekomen. En alles moet dus nog een keer. Want alle ruiten moeten er weer uit en we hebben nog steeds geen oplossing hoe we ze er vast in krijgen... 

Lees de rest van deze post »

De update der updates..dak, kozijnen, zetwerk, kantplank..

Gepost 14/09/2015

Het is lang geleden dat we iets geschreven hebben. Maar dat betekend niet dat we stil gezeten hebben! We hadden alleen nogal wat tegenslag..waarvan de grootste het dak en het glas zijn.. het glas beschrijf ik in een aparte post.

Het dak
In mijn vorige post beschreef ik al dat we dakplaten hadden gekregen, maar wat een grote opluchting had moeten zijn (eindelijk een dak!) liep uit op een grote teleurstelling. Het montage bedrijf (HJ Montage) bleek meer een ravage bedrijf. Hoe secuur we alles hadden voorbereid, hoe lomp er vervolgens een dak op gekwakt werd. Met als resultaat dat we erg veel werk hadden om alles te herstellen. (Dak lag scheef, platen waren niet aangeschroefd, veel schroeven zaten naast de gordingen..) Dus nu, dik een half jaar verder is nog steeds niet alles opgelost. 

Kozijnen
Onze kozijnen zijn gelukkig wel een groot succes! Enorme kozijnen varierend van 2,70x 260 (slaapkamers) tot 2,70x 20 meter (woonkamer)! En het bijzondere is dat het geisoleerde kozijnen zijn. Dit draagt dus bij aan de isolatiewaarde en energiezuinigheid van onze woning. Gemaakt door Eeserhout en geplaatst in verschillende etappes. Het paste allemaal als een tierelier en het oogt direct een stuk meer 'af'. 

Zetwerk
Tussen alles door moest Marlon op de warme dagen ook nog het dak op, om grote op maat gezaagde stukken pir plaat in de nok van het dak te leggen (deze stukken hebben we gemaakt van de sanwichpanelen die we over hadden). Het vervolgens dichtpurren van de nok en als afwerking het zwarte zetwerk erop. Klinkt een stuk makkelijker als dat het was, want over het dak naar boven lopen en daar vervolgends allerlei handelingen uitvoeren zonder dat je je ergens vast kunt houden.. ARBO technisch niet verantwoord zeg maar.. Op natte dagen kun je niet naar boven want dan glij je even hard weer naar beneden, op warme dagen worden de platen zo heet dat de blaren onder je voeten staan. Nog niet al het zetwerk zit erop, de zuidkant en noordkant moeten nog, maar de twee kopgevels en de nok is klaar. 

Kantplank
In plaats van kant en klare kantplank te kopen, hebben we hem zelf gemaakt. Een stuk goedkoper! We hebben pir platen besteld en houtvezelcementplaten, die we beide op maat hebben gezaagd. Dit hebben we onder de kozijnen tegen het beton aan geplakt met instastik. Geweldig spul dat supersnel hecht en je erop spuit als een soort pur schuim. Eerst de pirplaat, daarna de houtvezelcementplaat en de naden erbvoven en onder hebben we afgedicht met pur schuim, dus daar kan geen vocht en kou doorheen.

 


  

Lees de rest van deze post »

Een tuin vol dakplaten

Gepost 24/03/2015

Onze dakplaten zijn bezorgd! Vanuit Belgie stonden twee vrachtwagens vol smorgens vroeg op de stoep (of liever gezegd, op de oprit van de buren). Drie uur later lagen alle dakplaten op onze oprit en zelfs in de voortuin!

Vrachtwagen vol met dakplatenDit is nog maar de helftZelfs een stapel in de voortuin

 

 

 

 

 

 

De platen die we gebruiken bestaan uit twee lagen staal gevuld met pir schuim. 

Lees de rest van deze post »

Het grootse dakraam van europa (denken we :-))

Gepost 24/03/2015

Wat een enorm raam. Met de afmeting van 30 meter lang en 1.20 breed kunnen we straks over de gehele lengte van het huis de lucht zien. Prachtig! Eeserhout heeft het kozijn gemaakt en daarna is het in de lijnolie gezet. Het is vervolgens gegrond en afgelakt met producten op lijnoliebasis zodat het hout langer mooi blijft (en het is ook nog eens verantwoord). 

Het bouwpakket van het dakraam

Het kozijn is in delen gemaakt zodat het bevestigen makkelijker is. En dat was het! In twee ochtenden zat het er op en het paste op de millimeter precies! Knap werk van Eeserhout!

Het glas zit er nog niet in, dit komt nadat alle dakplaten er op liggen. 

Lees de rest van deze post »

Alle wanden staan!

Gepost 11/03/2015

Een mijlpaal! Alle OSB wanden staan nu op z'n plek.. ook de laatste 3 kleine wandjes van de grote badkamer en de kleine bakkamer. De hele structuur staat dus nu. Bijzonder om al zo door je huis te kunnen lopen en een gevoel te krijgen van afmetingen. Het is reusachtig!

Scheidingswandje in de grote badkamer. Je kijkt nu in de wc.

De douche. De aluminium douchegoot is al in het beton gestort en afwaterend meegevlinderd.prachtig doorzichtDe zijkant van de doucheruimte

 

 Op de foto's zie je links het scheidingswandje in de grote badkamer. In het hokje komt de wc,tegen het wandje twee wastafels en achter het wandje aan de andere kant de douche. Op de tweede foto zie je de doucheruimte verderop in het huis. De aluminium douchegoten zijn al meegestort in het beton en afwaterend meegevlinderd. 

 

Volgende stap is het plaatsen van het dakraam kozijn. Eeserhout heeft het gemaakt en we zijn het nu aan het schilderen (een hele klus.. want het is bij elkaar ongeveer 65 meter schilderwerk :-)) Maandag en dinsdag wordt het geplaatst. Het glas zit er dan nog niet in, want eerst komen de dakpanelen in week 13. 

Lees de rest van deze post »

Gordingen

Gepost 02/03/2015

Om straks de dakpanelen te kunnen plaatsen moeten eerst alle gordingen er op. Bijkomend voordeel is dat de zeilen ook beter vast te zetten zijn, want het is nog steeds een strijd met de natuur. Alle wind en regen komen de osb wanden niet ten goede, dus het is zaak om de boel zo snel mogelijk waterdicht te krijgen. 

Het zijn alleen nogal wat meters..en dus een heleboel gordingen. De snelste manier is om op de grond een rek te maken voor een spantvak, en deze met de kraan op z'n plek te hijsen. Op die manier gaat het aardig snel, en als je iedere dag een stukje doet, dan is  op een gegeven moment toch je hele dak gedaan! 

Lees de rest van deze post »

Man en machtkracht

Gepost 09/01/2015

Het verste spant was een tricky one om te plaatsen. De kraan kan namelijk niet helemaal tot het einde van het huis hijsen, omdat de basis van de kraan niet verder kan staan door een sloot die in de weg zit (anders zakt hij weg..).  Het spant aan de tuinkant, moest dus op een andere manier op z'n plek komen..

De staander kon wel op z'n plek getrokken worden met touwen, maar de liggers en punt, dat was toch wat ingewikkelder.. Met veel creativiteit, ruimtelijk inzicht, logisch nadenken, een liftje en gewoon lomp aan een touw gaan hangen.. is het toch gelukt om de hele boel op z'n plek te krijgen.

De ligger is met moeite op de staander gehesen

De ligger en hoek aan de andere kant

Het liftje dat ons gaat helpen

De balk die de hoek vormt moet omhoog

 

 Pas toen het al donker was stond alles op z'n plek. Maar.. het is gelukt!

De punt komt omhoog met behulp van het liftje

En de punt zit erop!

Lees de rest van deze post »